push-to-call

Какво представлява професионалното химическо почистване?

Тази всеобхватна услуга излиза извън класическото химическо чистене – петната се локализират ръчно от експерти и се третират допълнително, след почистването с препаратите се прилага фин аромат, пресоват се дрехите и се пакетират за доставка.

Грижливото обслужване на Вашите дрехи с професионално химическо чистене може да удължи живота им и да запази външния им вид безупречен!

Етапи на технологичния процес на химическо чистене

Може да се разграничат пет основни етапа на процеса:

– приемане на дрехите,

– сортиране,

– предварително отстраняване на петна (почистване),

– машинно почистване (включително въртене и сушене)

и

– довършителни операции, които включват последващо отстраняване на петна, гладене и опаковане.

За кожени и велурени изделия, довършителните операции могат също да включват тониране и нанасяне (възстановяване) на филмови покрития.

Прием на дрехите

Приемът е един от най-важните етапи на технологичния процес, който определя вида на продукта, неговите дефекти и замърсяване, технологията на обработка, а също така сключва споразумение с потребителя.

Сортиране на продукти

Сортирането се извършва в зависимост от състава на материала, цвета на дрехите и степента им на замърсяване: поради физикохимичните си характеристики всеки материал се държи различно в машината за химическо чистене, а цветното сортиране е необходимо, за да се избегне миграцията на багрилото от една дреха в друга.

Предварително отстраняване на петна

Този етап е насочен към третиране на най-замърсените места по дрехите (с цел повишаване качеството на химическото почистване) и отстраняване на онези петна, които в машината за химическо чистене могат да бъдат фиксирани върху дрехата с разтворител и топлина и така да не могат да бъдат отстранени по-късно. За отстраняване на петна при тази операция се използват почистващи препарати в комбинация с разтворители. Почистването се извършва на специални маси за почистване на място с локално осветление, имащи работна повърхност с изпускателен капак и пистолети за подаване на сгъстен въздух и пара – така, че мощният въздушен поток в комбинация с вода, почистващи препарати и разтворител да премахне петното.

Машинно химическо чистене

Използва се способността на разтворителите да изтеглят примеси, съдържащи се във влакната и да ги разтварят. Всички машини за химическо чистене, използвани днес, работят в затворен цикъл. Перхлоретиленът, изразходван в резервоара и абсорбиращ примесите от дрехите, се изпраща през филтри (където се задържат големи частици примеси) до дестилатора за извършване на дестилация.

4

За по-голяма безопасност на персонала и клиентите всички съвременни машини за химическо чистене са оборудвани със специално устройство, което абсорбира парите на разтворителя, образувани по време на сушенето, като по този начин осигурява тяхното пълно отстраняване от дрехите и от барабана за химическо чистене. По този начин съвременната технология за химическо чистене има висока степен на екологичност и е безопасна за здравето на клиентите на фирми за химическо чистене и на служителите.

Продуктите се сушат в машината след почистване при температура от 25 до 50 градуса, в зависимост от вида на дрехите.

Довършителни операции

Основната операция за довършителни работи е гладенето – използват се маси за гладене, преси и манекени. Гладенето на маса за гладене с отработени газове се извършва с помощта на ютии с подаване на пара, произведени от интегриран парогенератор.

След приключване на гладенето, дрехите преминават етапа на окончателен контрол на качеството, пакетират се, след което са готови за доставка. В някои случаи, поради специфичното замърсяване на дрехите или състоянието на влакната на различни етапи от процеса, се извършва рафиниране (повторна обработка в среда с разтворител).

Ако предавате дрехи на химическо чистене, тогава с нея извършвайте следните действия:

Проверка на облеклото, запознаване с грижата за етикетиране, сортиране.

Премахване на петна, третиране на петна за отстраняване в машини за химическо чистене.

Потапяне в машина за химическо чистене, където дрехите се почистват в среда от сухи течности – разтворители.

Сушене на дрехи

Довършителни работи – включва пресоване, опаковане и др.

Последни публикации

Цветоулавящите кърпички – какво представляват те и за какво се използват?

При пране на дрехите, от тъканите се отделят различни замърсявания и багри. Понякога те не се оттичат директно в канала, а преминават през други дрехи в барабана и ги оцветятват. Това често е доста неприятно. Част от решението е да използвате т.нар, цветоулавящи кърпички. Те се продават свободно в супермаркетите и вършат много добра работа. […]

Вижте повече

Какво представлява химическото чистене?

Химическото почистване използва безопасни химикали за премахването на петната и мръсотиите от тъканите. От английски ‘dry cleaning’ означава сухо почистване, именно защото препаратите почти не съдържат вода и не проникват в тъканите, както прави водата и така не се фиксират петната. Този тип сухо почистване е най-безопасният метод за третиране на замърсените дрехи. Повечето тъкани като […]

Вижте повече

Какво представлява професионалното химическо почистване?

Тази всеобхватна услуга излиза извън класическото химическо чистене – петната се локализират ръчно от експерти и се третират допълнително, след почистването с препаратите се прилага фин аромат, пресоват се дрехите и се пакетират за доставка. Грижливото обслужване на Вашите дрехи с професионално химическо чистене може да удължи живота им и да запази външния им вид безупречен! Етапи на […]

Вижте повече