push-to-call

Какво представлява химическото чистене?

Химическото почистване използва безопасни химикали за премахването на петната и мръсотиите от тъканите. От английски ‘dry cleaning’ означава сухо почистване, именно защото препаратите почти не съдържат вода и не проникват в тъканите, както прави водата и така не се фиксират петната. Този тип сухо почистване е най-безопасният метод за третиране на замърсените дрехи.

Повечето тъкани като вълна и коприна е много вероятно да се свият при нормално пране, което налага използване на химическо почистване. Някои видове памук и синтетичните материали е важно да се обработват без вода, за да не се деформират.

Що за процес е това?

Химическото почистване е физико-химичен процес на почистване на дрехи или текстил, използващ всякакъв вид разтворител (с изключение на вода).

Основната цел на химическото чистване е да премахне замърсяванията и петната, които не подлежат на нормално измиване.

Към днешна дата най-често срещано е химическото почистване с перхлоретилен.

Като алтернатива се използва акваочистител, където вместо разтворител се използват вода и детергенти – повърхностно активни вещества. В допълнение към разтворителите, в химическото почистване участват и други химически материали – измиващи и омазняващи, за почистване и отстраняване на петна.

Изборът на химически материали зависи от използваната технология (перхлоретилен, въглеводородни разтворители или акваочистител) и от обработваната гама продукти (кожа, велур, текстил и др.).

Последни публикации

Цветоулавящите кърпички – какво представляват те и за какво се използват?

При пране на дрехите, от тъканите се отделят различни замърсявания и багри. Понякога те не се оттичат директно в канала, а преминават през други дрехи в барабана и ги оцветятват. Това често е доста неприятно. Част от решението е да използвате т.нар, цветоулавящи кърпички. Те се продават свободно в супермаркетите и вършат много добра работа. […]

Вижте повече

Какво представлява химическото чистене?

Химическото почистване използва безопасни химикали за премахването на петната и мръсотиите от тъканите. От английски ‘dry cleaning’ означава сухо почистване, именно защото препаратите почти не съдържат вода и не проникват в тъканите, както прави водата и така не се фиксират петната. Този тип сухо почистване е най-безопасният метод за третиране на замърсените дрехи. Повечето тъкани като […]

Вижте повече

Какво представлява професионалното химическо почистване?

Тази всеобхватна услуга излиза извън класическото химическо чистене – петната се локализират ръчно от експерти и се третират допълнително, след почистването с препаратите се прилага фин аромат, пресоват се дрехите и се пакетират за доставка. Грижливото обслужване на Вашите дрехи с професионално химическо чистене може да удължи живота им и да запази външния им вид безупречен! Етапи на […]

Вижте повече